Kwiaty i pszczoły czyli obopólna współpraca
Pszczele kolonie potrzebują do przetrwania pożywienia a to mogą zapewnić tym zwinnym owadom tylko kwiaty. Owady społeczne - to
określenie idealnie pasuje do pszczół; żyją one w koloniach liczących nawet od 10 000 do 65 000 członków roju. Dodać należy, że kilka
pszczelich gatunków nazwano samotnicami z powodu ich specyficznego trybu życia. Możemy zapytać co generuje liczebność pszczelej kolonii?
Składa się na to kilka głównych czynników, a są nimi: pogoda w jakiej przyszło funkcjonować kolonii, konkretny gatunek owadów
i pożywienie dostępne w ich środowisku. Głównym pożywieniem pszczół jest pyłek kwietny i nektar. Kwiaty w celu zwabienia
do siebie istot żywych - ptaków, owadów i innych zwierząt wydzielają płynną bardzo słodką substancję nazwaną nektarem. Co zawiera
pyłek? Sproszkowana substancja jaką jest kwiatowy pyłek to nic innego jak genetyczny materiał męski kwietnych roślin. Robotnice czyli pszczoły
odgrywające w ulu jedną z głównych ról podczas swoich wypraw poza granice ula, zwabione nektarem spijają go z roślin siadając
na nich. Ich zadaniem jest zdobywanie pożywienia dla całej rodziny pszczelej. Takim to sposobem pozyskując pokarm w postaci nektaru pszczoły
oblepiają się pyłkiem kwietnym zlokalizowanym w i na roślinach. Włochata pszczoła zatrzymuje na swym specjalnym owłosieniu na
odnóżach i całym ciele jasno kolorowy pyłek. Należy zauważyć że część gatunków pszczół posiada na swych odnóżach specjalne
„worki” służące do gromadzenia pyłku nazwane przez naukowców pyłkowymi koszami. Po udanym zbiorze nektaru i pyłku oraz odwiedzeniu
wielu różnych kwiatów każda pszczoła wraca ze zdobyczą do swoich kolonii. Po powrocie nektar zmieszany przez pszczoły z ich enzymami
trawiennymi wystawiany jest na działanie warunków zewnętrznych – trwa to z reguły kilka dni – podczas tego czasu powstaje drogocenny
miód. Miód oczywiście to naturalny pokarm pszczół, którym wykarmia się całą kolonię. Pyłek natomiast zostaje wymieszany z nektarem
i tworzy pierzgę pszczelą czyli substancję bogatą w białko i składniki odżywcze.